L’aprenentatge d’un idioma durant els primers anys de vida es produeix mitjançant l’escolta, la repetició i la comprensió de les paraules. La lectura i l’escriptura són habilitats que es desenvolupen posteriorment. No obstant això, no significa que no sigui necessari animar als nens i nenes a llegir des de petits: la lectura és un bon hàbit que portaran amb si al llarg de la seva vida, un hàbit que s’ha de fomentar i estimular. Vegem per què!

La lectura estimula l’aprenentatge en els nens i nenes

La lectura és una eina per a comprendre les coses i per a comprendre’s un mateix: la lectura ajuda els nostres fills a conèixer el món que els envolta, a desenvolupar l’empatia i el pensament crític. Ja hem parlat d’alguns dels efectes beneficiosos de la lectura per a l’aprenentatge. De fet, des dels primers mesos de vida, llegir els permet estimular la seva curiositat, la memòria i les ganes d’aprendre coses noves, un desig innat en tots nosaltres.

No és sorprenent que comencem a regalar llibres als nostres fills fins i tot abans que hagin après a parlar! Pensa, per exemple, en els llibres sensorials: qui de nosaltres no ha tingut un d’aquests llibres a les mans i ho ha fullejat amb el seu bebè, assenyalant els objectes i pronunciant els noms? Podem estimular als nens i nenes molt petits amb les figures, els colors i la veu materna o paterna: l’aprenentatge comença amb aquestes petites accions del dia a dia.

Idees i consells per a fomentar la lectura en els nens i nenes

Els nens i nenes ens imiten i aprenen gràcies a la repetició de gestos i paraules. Ajudar-los a desenvolupar l’interès per la lectura des de petits depèn de nosaltres i de les accions que realitzem cada dia amb ells. Us donem alguns suggeriments:

Crear una biblioteca infantil

Per a animar als nens i nenes a llegir, necessitem tenir una biblioteca al seu abast! Sembla una obvietat, però fins i tot en llars plenes de llibres, a vegades ens oblidem de crear una biblioteca dedicada als lectors més importants: els nostres fills i filles.

Probablement ja tens un espai dedicat als jocs: caixes, calaixos o prestatgeries petites on els nens i nenes saben que poden trobar les seves joguines. Perquè és exactament el mateix amb els llibres! Han de disposar d’un espai dedicat als seus llibres, perquè puguin tocar-los, mirar-los i triar-los, com ho fan amb les joguines, sense haver de demanar ajuda a un adult.

Crear un racó de lectura

Si tens suficient espai a casa, podries crear un petit racó de lectura, un espai on els nens i nenes sàpiguen que ningú els molestarà mentre llegeixen. No es necessita molt: una cortina amb una catifa i coixins, o una butaca i una tauleta. Deixa’ls participar en la decoració del seu espai de lectura i es convertirà també en una activitat genial per a fer junts.

Llegir junts

lectura-edad-infantil

La lectura amb els nostres fills comença des de molt petits, en forma de joc. Els llibres sensorials, que hem comentat abans, fomenten l’aprenentatge. Els nens i nenes s’acostumen a escoltar la nostra veu, comencen a reconèixer els objectes que els indiquem i a interactuar amb nosaltres i amb el llibre, intentant passar les pàgines per a descobrir què ve després. Una excel·lent manera d’estimular la curiositat!

En general, és fonamental reservar una part del dia per a dedicar-la a la lectura. També et deixem un altre petit consell: segueix les inclinacions dels teus fills i no els obliguis a llegir llibres sobre temes que no els agraden. S’avorriran ràpidament i ja no tindran gens d’interès a saber “com acaba”.

Quan introduir la lectura en anglès?

Fins ara hem parlat sobre com fer que els nens i nenes s’interessin per la lectura i els llibres, però quan podem introduir la lectura en anglès? El més aviat possible! Durant el primer any de vida, els nens i nenes comencen a pronunciar les seves primeres paraules i a comprendre frases curtes i simples: les paraules que s’aprenen en els tres primers anys de vida estimulen l’activitat del lòbul temporal, la zona del cervell que regula la memòria, l’aprenentatge i la comprensió del llenguatge.

Escoltar anglès des de petits permetrà, per tant, que els nostres fills i filles ho aprenguin de manera natural, primer aprenent a reconèixer els sons i, més endavant, la seva traducció a paraules escrites. D’aquesta manera, podran distingir paraules, comprendre el seu significat i llegir llibres en anglès des de ben petits. Evidentment, ens referim a llibres senzills, per a llegir al costat de mamà i papà. Amb quins llibres en anglès podem començar? Aquestes són els nostres suggeriments.

Llibres infantils en anglès: la selecció Kids&Us

A Kids&Us, l’aprenentatge es produeix de manera natural gràcies al joc. Creiem tant en això que hem desenvolupat un mètode d’aprenentatge de l’anglès basat en el joc per a desenvolupar les habilitats innates dels nens i nenes. Per a nosaltres, la lectura en si té lloc més tard, després d’haver entrenat l’escolta i comprensió de paraules en anglès, però els nostres materials didàctics estan dissenyats específicament per a acostar als nens i nenes més petits a la lectura de manera gradual.

Llista de llibres infantils en anglès de Kids&Us:

  • Des del naixement fins als 2 anys: col·lecció Babies
  • Des dels 2 fins als 4 anys: col·lecció Betty Sheep
  • Des dels 3 fins als 5 anys: col·lecció Many Monsters
  • Des dels 5 fins als 7 anys: col·lecció Gina Ginger
  • A partir dels 8 anys: col·lecció Readers

Des del naixement fins als 2 anys: col·lecció Babies

Massa aviat per a començar a llegir? Sí, però mai és massa aviat per a desenvolupar la curiositat dels nens i nenes amb la sèrie Play&Learn, dos llibres per a aprendre colors i números de l’1 al 10 en companyia de Mousy i Linda, els peluixos que hem dissenyat especialment per als més petits.

Des dels 2 fins als 4 anys: col·lecció Betty Sheep

En aquesta franja d’edat, es comença a conèixer el món i a nomenar el que ens envolta: una tasca pesada, no? No per als nostres petits alumnes, que estaran acompanyats de l’ovella Betty i de la seva amiga Catty en el seu viatge per a descobrir els números, els colors i les estacions; també aprendran a descriure la família i els dies de la setmana, gràcies a l’últim llibre de la col·lecció, Betty’s Week.

Des dels 3 fins als 5 anys: col·lecció Many Monsters

Hi ha una cosa més aterridora que experimentar noves emocions i no poder expressar-les? Aquesta col·lecció de llibres està especialment dissenyada perquè els nens i nenes comprenguin i contextualitzin les seves emocions, a través de les històries dels seus nous amics “monstruosos”: Frankie Fickle, Wesley Wimp i Nori Nosy.

Des dels 5 fins als 7 anys: col·lecció Gina Ginger

En créixer, augmenten els problemes a resoldre i les noves situacions a les quals enfrontar: els nens i nenes podran identificar-se amb les aventures de la simpàtica pèl-roja Gina i el seu nou veí Charlie.

A més, començaran a desenvolupar les seves habilitats d’observació i el reconeixement d’objectes en anglès gràcies a la sèrie Listen&Touch, llibres de jocs reals, dissenyats per a ser utilitzats amb el nostre llapis digital (Talking Pen), que parla i els ajuda a aprendre mentre juguen.

A partir dels 8 anys: col·lecció Readers

Dissenyada per a la lectura autònoma, aquesta sèrie de llibres conté històries i aventures amb enigmes per a resoldre, mots encreuats, endevinalles: una lectura interactiva i estimulant per a posar en pràctica tots els aspectes de l’anglès.

Tots els nostres llibres estan dissenyats per pedagogs experts per a estimular l’aprenentatge de l’anglès i l’adquisició d’habilitats lingüístiques, seguint el mètode Kids&Us fins i tot a casa. Per això, sempre anem actualitzant les activitats que oferim als nostres petits alumnes.

Aquí va un petit spoiler, un avançament del que estem preparant ara: un nou personatge de la col·lecció Many Monsters. Sally Senses s’està preparant per a conèixer als teus fills. Aquest Nadal, deixa un buit lliure en la taula, ai!, volíem dir en les prestatgeries dels teus fills i filles!

Stay tuned!