Saps per què el mes Febrer té menys dies que la resta? Coneix algunes curiositats sobre aquest  mes increïble.

Ha arribat Febrer el mes més curt de tot l’any. Però saps per què aquest mes té menys dies que la resta? La culpa la tenen els romans.

Fa molt molt moooolt de temps el calendari que avui coneixem era totalment diferent. Tenia 10 mesos i l’any començava al març (amb el equinocci de primavera) i acaba al desembre. De fet, els últims quatre mesos deuen el seu nom al número de mes que li corresponia, és a dir, setembre era el mes setè, octubre el vuitè, novembre el novè i desembre el dècim. Gener i febrer encara no existien. I per què? Perquè eren considerats mesos inútils per als agricultors per les condicions meteorològiques poc favorables, i ni es molestaven a comptar-los.

Si bé, l’any continuava tenint 365 dies que és el que la Terra trigava i triga realment a donar la volta al voltant del sol, en aquest calendari de 10 mesos només cobrien 304 dies; pel que quan algú es preguntava quin mes era aquest període de 61 dies la resposta era clara: cap.

La primera modificació d’aquest calendari va ser amb l’arribada del Rei Numa Pompilius, successor de Ròmul, que va afegir els mesos de gener i febrer al final de l’any, per intentar remeiar els desfasaments amb les estacions. Si bé, aquest calendari continuava respectant els 12 cicles lunars i no pas el cicle solar, deixant a l’any amb només 355 dies. Aquest nou calendari estava lluny de ser perfecte; ja que amb només 355 dies les estacions i els mesos no quadraven molt sovint, així que de tant en tant els romans decidien introduir un mes addicional de 27 dies, anomenat Mercedinus, que sovint era manipulat per interessos polítics i econòmics.

L’any 45 a.C, amb l’arribada de Juli Cèsar, el famós polític i militar, per a adaptar-se a les dates de les estacions i a les celebracions religioses, es va decidir alinear el calendari amb el sol seguint el calendari egipci i van afegir alguns dies per a arribar a 365 dies. Per a això, Juli Cèsar va encarregar a l’astrònom Sosígenes ajustar el calendari a 365 dies anuals, repartint els 11 dies de més entre els mesos que passant dels 29 i 30 dies als 30 i 31, excepte febrer, que a l’ésser l’últim es va quedar fora del repartiment. Aquí està la raó de perquè febrer el mes més curt de l’any.

Vols saber més sobre el mes de Febrer?

• Febrer, el mes del carnestoltes. És un mes festiu a moltes parts del món, ja que se celebra el carnestoltes. En els seus orígens, la finalitat d’aquesta festa era la de divertir-se i celebrar abans que comencés la quaresma.

• Febrer pot ser un anagrama: En anglès es poden construir dues frases amb les lletres de la paraula Febrer: February: Bare fury («estar furiós») i Bury fear («ser valent»).

• És l’únic mes on pot ser que no hi hagi Lluna plena i en canvi, durant la resta de mesos, sempre hi ha almenys un dia en que té lloc aquest fenomen.

• Tradicionalment a Gran Bretanya, les dones només podien demanar matrimoni als homes el 29 de febrer. La llegenda narra que va ser Santa Brígida, qui al segle X, es va queixar a Sant Patrici perquè les dones havien d’esperar massa a que els seus pretendents es decidissin a demanar-les en matrimoni. Aquest, davant tal situació va decidir donar-los cada 4 anys l’últim dia del mes més curt del calendari.

• Febrer és l’únic mes amb exactament 4 setmanes.