T’estàs preparant per a celebrar la Nit de cap d’any i el primer dia de l’any amb la teva família? Tenim molta curiositat per saber quines celebracions i tradicions són típiques en la teva família. Enguany, especialment, necessitem celebracions petites per a desitjar-nos prosperitat, amor i benestar per a l’any vinent. Moltes de les celebracions a les quals estem acostumats al nostre país i a tot el món s’han cancel·lat per seguretat, però no deixarem de repassar com se celebren la Nit de cap d’any i l’Any Nou a d’altres països.

Aquí la tradició és prendre 12 grans de raïm en arribar la mitjanit, una per cada campanada que marca l’entrada del nou any. Prendre 12 raïm és una tradició de Nit de cap d’any que també és comuna en alguns països d’Amèrica Central, com Veneçuela i Costa Rica, on el número 12 és un número propiciatori per a l’Any Nou.

I per descomptat, no t’oblidis de lluïr una peça vermella durant l’última nit de l’any, és el color dels bons propòsits i això no s’ha cancel·lat!

Com celebren l’Any Nou i la Nit de cap d’any en altres països? Cada país té les seves pròpies celebracions i tradicions per a celebrar la Nit de cap d’any i l’Any Nou: algunes són similars a les nostres, unes altres bastant curioses, o almenys, curioses per a nosaltres. Vegem-ho!

Les tradicions d’Any Nou a Dinamarca

Si penses en la pulcritud i el carácter pausat dels països nòrdics, et sorprendrà saber que una de les tradicions de Nit de cap d’any més consolidades a Dinamarca és la de trencar plats. Aquesta celebració consisteix a anar físicament davant la porta de les cases dels seus sers estimats, familiars o amics, i trencar els plats en el llindar per a desitjar-los un pròsper any nou, ple de felicitat. El resultat és una gran quantitat de plats trencats als carrers del país. És curiós, oi?

Les tradicions d’Any Nou a Alemanya

A Alemanya, és tradició fondre plom durant la Nit de cap d’any per a predir el que portarà l’any vinent. Sí, ho heu llegit bé! Aquesta tradició es diu Bleigießen i fins i tot els supermercats venen lots preparats per a poder seguir-la. Es deixa refredar el plom fos en aigua i després s’interpreta la forma per a determinar com serà l’any vinent. Es tracta d’una tradició d’Any Nou curiosa i divertida que es pot realitzar a casa amb els nens i nenes usant cera.

Una altra tradició familiar de Nit de cap d’any és veure Dinner for one, una obra curta que s’ha transmès per televisió cada 31 de desembre des de 1963. Et preguntaràs quina és la peculiaritat. L’sketch és en anglès i és un exemple típic d’humor britànic: els protagonistes són el majordom James (Freddie Frinton) i la rica Miss Sophie (May Warden). No te n’explicarem res més, però que sàpigues que és tan popular que s’ha traduït a diversos dialectes alemanys i la frase més famosa de l’obra s’ha convertit en una dita a Alemanya:

The same procedure as every year, James!

Les tradicions d’Any Nou als Estats Units

La tradició de Nit de cap d’any més coneguda en el món és, sens dubte, el Ball Drop, la caiguda de la famosa bola a Times Square: la bola triga 60 segons a recórrer 40 metres que la separen del sòl i aterra suaument en arribar la mitjanit. Enguany, l’accés a Times Square estarà extremadament limitat a causa de la COVID-19: molt pocs afortunats podran assistir a l’esdeveniment més esperat pels novaiorquesos (i no sols per ells); tots els altres podrem participar virtualment, des de qualsevol part del món.

Una altra celebració d’Any Nou, compartit també per altres països, és la de banyar-se el primer dia de l’any. Els participants del Polar Bear Plunge, el salt col·lectiu a l’oceà, es reuneixen durant el matí de l’1 de gener en Coney Island per a un bany propiciatori.

Les tradicions d’Any Nou al Regne Unit i Escòcia

No podríem tancar aquesta visió general de les tradicions i celebracions propiciatòries per al nou any, sense explicar-te algunes de les celebracions d’Any Nou anglès.

Saps com s’anuncia l’Any Nou a Londres? Ho fa el Big Ben, avisant l’arribada de la mitjanit amb 12 campanadas. Aquesta tradició va començar en 1923 i només es va suspendre durant la Segona Guerra Mundial. Enguany, malgrat les obres de restauració que hi ha en curs, el Big Ben també anunciarà l’arribada del 2021.

Una altra tradició típica de la nit del 31 de desembre és que tots els membres de la família es reuneixen en cercle just abans de la mitjanit, agafant-se de la mà, per a cantar junts Auld Lang Syne: es tracta d’una cançó tradicional escocesa, coneguda a Espanya com a Vals de les veles, utilitzada per a acomiadar l’any que acaba de passar.

Si vols intentar aprendre aquesta típica cançó d’Any Nou, et deixem el vídeo amb la lletra en anglès perquè puguis cantar-la amb els teus fills i filles.

Fun fact: Saps quin país celebra primer la Nit de cap d’any? Si has respost Nova Zelanda o Austràlia, t’has equivocat! Els que celebren primer l’alba de l’any nou són algunes petites illes del Pacífic: Tonga, Samoa i Kiribati. Després d’aquests, arriba el torn de Nova Zelanda, Austràlia, el Japó i Corea del Sud, respectivament. En l’últim lloc d’aquesta estranya classificació hi ha l’Illa Baker, un petit atol·ló de l’Oceà Pacífic completament deshabitat.

I tu, com ho celebraràs amb els teus fills i filles? Sigui com sigui la forma en què decidiu passar la Nit de cap d’any i el primer dia de l’any nou, a Kids&Us us desitgem molta felicitat. En 2021, continuarem fent el que millor sabem fer: fer que els teus fills i filles aprenguin anglès de manera divertida. Esperem veure-us al nostre centre!

Happy New Year!